tisdag 20 mars 2012

Hunden med på jobbet???

 I dagens tidning stod det att 59 % av arbetsgivarna i Sverige tycker man kunde få ta hunden med på jobb. 
Detta av den orsaken att en hund får människor att må bättre - bara man inte är allergiker eller hundrädd.

Vad beror då detta på?

När man klappar en hund frisätts samma ämne som när en mor ammar sitt barn - oxytocin. Det är ett ämne som får dig att känna dig bra till mods och avslappnad, eftersom det sänker stresshormonet kortisol.
Det är sedan tidigare känt att hundägare återhämtar sig bättre och har större chans att överleva en hjärtoperation. Detta pga att oxytocinnivåerna stiger både hos människan och hunden. 

 Den positiva effekten uppstår endast hos personer som gillar hundar. Är man kattmänniska kommer effekten av att smeka en katt.


Presterar då anställda som får ha sin hund med sig på jobbet bättre?

Ja, om det går bra att ha hunden på jobbet så blir man lugnare för man slipper dåligt samvete över att hunden är ensam och man behöver inte stressa iväg hem. 

Nu beror det kanske lite på arbetsplatsen ifall man kan ha en hund med sig eller ej. På min arbetsplats är det faktiskt helt ok att ha hunden med sig, så gott som varje dag har vi en hund åtminstone en liten stund hos oss. Och faktum är att många verkligen lyser upp då de får krafsa en mjuk pälsboll. Hundarna verkar också gilla att komma med, många är de hundägare som berättat att deras hund blir vild av glädje då de närmar sig huset...Här vankas ju krafs från många villiga händer.Hur tänker du? Bra eller dåligt? Ja eller nej??

Har du själv möjlighet att ha hund med på jobbet?

Kan du tänka dig godkänna att din arbetskamrat tar sin hund med?


2 kommentarer:

Anonym sa...

Dåligt med alla djurägare som inte tänker på alla som är allergiska.

Carro sa...

Tack för din kommentar! Trevligt att få en reaktion! Du har naturligtvis helt rätt att man måste ta eventuella allergier i beaktande. Nu vet jag inte hur det är på andra platser, men självklart tas eventuella allergier i beaktande också på vår arbetsplats. Kanhända vi har haft "tur",eftersom vi inte råkar ha en enda djurallergiker på vår arbetsplats. Om någon skulle bli allergisk skulle hundar givetvis bli portförbjudna. En annan sak att beakta är att det säkert inte är lämåligt med djur på endel arbetsplatser, men jag jobbar på ett klubbhus som dagtid stöder personer med mental ohälsa. För deras psykiska välmående har djur visat sig ha positiv inverkan. Samma sak gäller bl.a ålderdomshem. Förutsatt att ingen är allergisk! Tack för din åsikt!