söndag 29 april 2012

Igen en ny glastavla!

 Har för några dagar sedan färdigställt min senaste tiffany-fönstertavla som den här gången föreställer en kollibri vid en blomma.

Nedan beskrivs arbetsgången:
Till att börja med klipper man till pappersmönstret som ett pussel, sedan ritar man varje pusselbit på en bit glas, vilken sedan skäres ut och så slipas varje glasbit till rätt formad "pusselbit".

Efter det pusslar man ihop och fäster glasbitarna med nålar och i det här fallet ser det ut som nedan:


Därefter klistrar man kopparfolie runt varje glasbit och pusslar igen ihop arbetet.
Fogarna penslade med kemisk vätskaSedan löder man ihop glasbitarna med lödkolv och tenntråd. Tennet fäster i kopparfolien och på det sättet fogas bitarna samman till en hållbar tavla. I det här fallet har jag sedan penslat på ett slags vätska som genom kemisk reaktion gör att tennet antar en färg i mörk patina. Därefter tvättas tavlan med vatten och diskmedel. Det färdiga resultatet kan man se överst i detta inlägg. Denna tavla kostar 55 € porto.
Min ännu nyare tavla - Blåsippa

 

Här ser man pusselarbetet med de olika glasbitarna på min för tillfället nyaste tavla. Först har pusselbitarna klippts ut i papper, ritats på glasbitar, som skurits och slipats för att passa ihop med varandra. Efter det pillergörat limmar koppartejp på varje glasbit, som sedan löds ihop till ett sammanhängande arbete.
Bild av det i det närmaste färdiga arbetet. Fortfarande saknas kedjan att hänga arbetet i, men här kan man se hur det färgade glaset gör sig mot ljuset.


Eftersom glastavlorna kräver stor arbetsinsats och tillverkas av synnerligen dyrbara råvaror kostar denna tavla 120 € plus porto.


Kolla gärna även min andra blogg:
glasverk.blogspot.com


Inga kommentarer: